fris kijken | fris zien – Zomerschool 2023

Noem het “Anders Kijken” – “Contemplatieve Fotografie” – “Zen Fotografie” – “Miksang Fotografie” – “Mindfulness Fotograferen” of  “Fotograferen met je Hart”. Er zijn veel verschillende benamingen maar uiteindelijk komt het er op neer dat je fotografeert met je gevoel. Tijdens deze cursus leer je op een geheel andere wijze naar je omgeving kijken en deze door middel van je camera vast te leggen. Wij noemen het “Fris Kijken | Fris Zien”.

Wat is Fris?
Blij, blijmoedig, blinkend, creatief, dynamisch, energiek, fit, flink, gaaf, geanimeerd, gelukkig, genotvol, gezond, goedgemutst, helder, intelligent, joviaal, kloek, koel, kwiek, levendig, monter, nieuw, objectief, onbevangen, onbevooroordeeld, onbezoedeld, oorspronkelijk, opgeruimd, opgewekt, plezierig, pril, proper, puur, rein, scherp, scherpzinnig, uitgerust, uitgeslapen, verfrissend, verrassend, vers, vlekkeloos, vlot, vrolijk, wakker, welgemoed, zelfbedacht en zuiver. Kortom, een bijzonder interessante manier van fotograferen.

Inhoud
De cursus is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar een andere manier van fotograferen. Op instructieve wijze leer je tijdens deze cursus anders te kijken naar je omgeving. Het maken van opdrachten en het bespreken van de resultaten zijn belangrijke en leerzame onderdelen. Bij deze cursus gaat het om kijken en zien en hoe je deze ervaringen door middel van het medium fotografie kan vastleggen met je camera. Basiskennis over de sluitertijd en diafragma zijn handig maar niet noodzakelijk. Een (half)automatische instelling op je camera werkt ook uitstekend. Het cursusboek “Fris Kijken, Fris Zien” is bij deze cursus inbegrepen.

Welke apparatuur?
Een spiegelreflex, compact, systeem of hybride camera, met vrijwel elke digitale camera kan deze cursus gevolgd worden. Kijk in de handleiding van je camera hoe je de sluitertijd, diafragma en ISO kunt instellen. Is het met je camera mogelijk automatisch en/of halfautomatisch te fotograferen? Een standaard zoomobjectief, bijvoorbeeld de 18-55 tot 18-140 mm, werkt prima. Een objectief met een vaste brandpuntsafstand (bijvoorbeeld 35 of 50 mm) werkt ook heel goed (heeft zelfs onze voorkeur). Een macro-objectief is niet geschikt. Er wordt geen gebruik gemaakt van een statief, flitser of filters. Bij deze cursus gaat het er om zo eenvoudig mogelijk een mooi beeld vast te leggen.

Heb ik fotografie-ervaring nodig?
Nee, ervaring is niet noodzakelijk. Wil je zekerder zijn in het gebruik van je camera, dan is de Beginnerscursus verstandig om te volgen. De cursus Fris Kijken gaat over het synchroniseren van Kijken-Zien-Gevoel en hoe je het beeld eenvoudig kunt vastleggen met je camera.

Heb ik een laptop of computer nodig?
Een laptop of computer is noodzakelijk. De foto’s die je maakt met een digitale camera hebben altijd een kleine nabewerking nodig. Je hebt enige kennis nodig van bijvoorbeeld Adobe Lightroom (hoe je foto’s kunt selecteren, hoe je foto’s kunt nabewerken en hoe je foto’s op een USB-stick kunt zetten).

Kan ik een dagdeel van de cursus missen?
Tijdens de eerste les krijg je informatie over de relevante onderwerpen. Het is de basis voor de gehele cursus. Er worden foto’s getoond en besproken. Het is de kennismaking met Fris Kijken. Behalve dat er een algemene oriëntatie plaats vindt zal er ook informatie gegeven worden over de verschillende aspecten van logistieke aard.  Er is geen korting mogelijk voor een gedeeltelijke deelname. De cursus heeft een natuurlijk en opbouwend verloop en ieder gedeelte is een belangrijk onderdeel van de totale ervaring. Het beste is dat je het zo organiseert dat je volledig kunt deelnemen.

Prijs
Prijsstelling Zomerschool Fris Kijken Fotografie: € 125,00 per persoon. Dit is inclusief koffie, thee en het boek welke je als PDF wordt toegestuurd.

Advies
Heb je nog geen camera en wil je daarin een onafhankelijk advies? Stuur een email naar info@rotterdamse-fotografieschool.nl

De Zomerschool Fris Kijken Fotografie wordt door de Rotterdamse Fotografieschool georganiseerd op:

Zomerschool 2023
(cursusnummer 23.902) dinsdagavond: 11/7 – 25/7 – 8/8 – 22/8 (19.30 – 21.30 uur)

Deelnemen
Inschrijven voor een cursus? Ga dan naar het Inschrijfformulier (noteer ook het cursusnummer 23.902). Nadat wij het Inschrijfformulier hebben ontvangen, sturen wij je zo spoedig mogelijk een bevestiging voor je deelname.

Aantal deelnemers
Aan een cursus Fris Kijken kunnen maximaal 10-12 personen deelnemen.

Locatie van de Rotterdamse Fotografieschool
Coolhaven 238c te Rotterdam (Delfshaven). Er is voldoende parkeergelegenheid voor de deur. Van maandag tot en met zondag betaald parkeren (zone 540) van 09.00 tot 23.00 uur. Onze locatie is ook te bereiken met het openbaar vervoer (Metrostation Delfshaven / Tram 4 halte Ruilstraat).

Zie ook de voorwaarden.

Vragen en contact: lees meer …

Studiebelasting: lees meer …

Gegevensbescherming