Fris Kijken | Fris Zien cursus
Fris Kijken kun je het best omschrijven als “helemaal eerlijk zijn over wat je ziet”. Je gaat op een pure, directe en heldere manier fotograferen: zonder de labels van “goed” en “slecht” of “mooi” en “lelijk”.Fotograferen zonder na te denken zoals je gewend bent om te doen. Je fotografeert ontspannen en geheel vrij van interpretatie. Wanneer kijken en je gevoel samenkomen in één enkel moment, openbaart zich een heldere waarneming. Deze waarneming ga je fotograferen, zonder trucs.

Fotografie cursus Fris Kijken | Fris Zien
Kijken kan iedereen, maar echt zien is iets anders. Is zien met je gevoel echt via een cursus aan te leren? Wij hebben het volste vertrouwen dat ook jij foto’s kunt maken die uitblinken in eenvoud. Tegelijkertijd is “de eenvoud vangen” juist het aspect dat veel moeite kost.
Fris Kijken gaat om het waarderen van dingen om wat ze zijn. Leren om verder te kijken en leren om echt waar te nemen. Kijken met je hart, met je gevoel. Fotograferen zonder een “verhaal”.

Wat kun je verwachten tijdens deze cursus?
Op donderdagavond starten we met een kennismakingsrondje: wie ben je, wat is je ervaring met fotografie en met welke intentie wil je deze cursus volgen? We zijn benieuwd naar je portfolio, neem vijf foto’s geprint op 20 x 30 cm mee die je graag met ons wilt delen.

Op vrijdagochtend gaan we eerst ontdekken wat Fris Kijken is. We gaan naar voorbeeld-foto’s kijken en deze bespreken. Vervolgens gaan we oefenen met de “menselijke camera”. Leren zien doe je vooral door te oefenen. We gaan het verschil maken tussen waarneming en denkbeelden.

Na de lunch gaan we op pad om te fotograferen. Aan het eind van de middag ga je de foto’s die je hebt gemaakt selecteren en nabewerken op je laptop. Na het diner gaan we de foto’s van de eerste dag bespreken.

Op zaterdagochtend gaan we onderzoeken hoe het de eerste opdracht is gegaan. We gaan met visuele oefeningen leren om het onderscheid te maken. Je gaat ontdekken hoe je in alle rust de “waarnemingsflits” kunt toelaten. Na de lunch ga je het drie-stappenplan dieper onderzoeken:

stap 1. inhaken op een waarneming
stap 2. werken met visueel inzicht
stap 3. creëer het gelijkwaardige beeld

Na het diner gaan we de foto’s van de tweede dag bespreken.

Op zondagochtend gaan we op stap om de verschillende aspecten van vorm te onderzoeken en te ervaren dat we nu echt zien.

Alle fotografie opdrachten zijn eenvoudig uit te voeren en inspirerend.

Doel
Na deze intensieve vierdaagse cursus kan je op een geheel andere manier fotograferen. Niet alleen voor wat betreft het maken van de foto, we gaan je in deze cursus laten ervaren hoe je echt ziet en kijkt.

Wat heb je nodig?
Een digitale compact (systeem) camera, een spiegelreflex of een zogenaamde hybride camera. Elk objectief kan gebruikt worden maar bij voorkeur gebruiken we een 35 of 50 mm objectief. Een eigen laptop met daarop een beeldbewerkingsprogramma geïnstalleerd is noodzakelijk.

Ervaring nodig?
Deze cursus vormt een zeer goede en inspirerende weg voor iedere fotograaf , ook de beginnende, die op een andere manier wil leren kijken. Tijdens de cursus is er voldoende tijd om ook de technische aspecten van je camera en het nabewerken van je foto’s verder te ontdekken.

Aantal deelnemers en tijden
De groepsgrootte is gemiddeld 8 deelnemers. De cursustijden zijn van donderdagavond 19.30 uur tot circa 21.30 uur. Vrijdag en zaterdag starten we om 10.00 uur tot en met 21.00 uur met de nodige pauzes. Op zondag eindigen we rond 15.00 uur.

De cursus wordt gegeven door André Nijenhuis. Hij is docent aan de Rotterdamse Fotografieschool.

Oefening en verdieping
André heeft twee uitgebreide en praktisch handboeken geschreven over Fris Kijken. Deze twee boeken (ter waarde van € 49,00) ontvang je als deelnemer aan deze cursus.

Data
De cursus Fris Kijken | Fris Zien wordt in het voorjaar van 2019 georganiseerd in Rotterdam of op een locatie in zuid-west Frankrijk.

Prijs
Indicatie € 395,00 p.p. (exclusief catering en verblijfskosten).

Meldt je vrijblijvend aan als geïnteresseerde: contact